Journal Ellen DK

Interview med ellen hillingsø
LYSET FYLDER MIG
MED HÅB OG FORUNDRING

For skuespiller Ellen Hillingsø bringer foråret og lyset en helt ny energi med sig, og i år betyder de lysere tider noget helt særligt.
Hvad er forår for dig?
Det er vigtigst af alt lyset! Den måde lyset forandrer sig på, og den glæde, lyset tager med sig. Det tænker jeg over hvert forår. Man tænker: klokken kan da ikke være seks – det er jo helt lyst – man bliver helt forvirret og glad. Det er så skønt – pludselig er det der bare.

Hvad betyder det for dig, at lyset kommer?
Med lyset spirer håbet, og man tænker anderledes om tingene. Lyset er overvældende, og det fylder én med håb. Jeg bliver i bedre humør og lettere om hjertet. Der sker noget godt med det sociale liv – jeg går mere ud, og der kommer fart over feltet på en anden måde end om vinteren. I vintermånederne er jeg mere indadvendt og pakker mig lidt ind, men når foråret kommer, har jeg naturligt mere energi til at være ude.

“Det er en slags livsfilosofi, jeg har, at man
skal bevare værdigheden og holde fast i
ritualerne, selvom tiderne er anderledes.”
Betyder foråret noget særligt i år?
Foråret er en velsignelse hvert år! Når foråret kommer, kan man mærke, at det går den rigtige vej. Når det er sagt, så tror jeg, at foråret betyder noget særligt for de fleste i år. Vi har alle sam men haft en hård vinter – der har ligget en kollektiv dyne over os, og det har været så mørkt. Men pludselig lysner det, og man bliver mere optimistisk.

Hvad elsker du mest ved foråret?
Jeg fyldes med håb – og forundring over, at det hele springer ud lige nu. Safterne stiger, og hele den vitalisering, der sker, er enormt dejlig. Alt det mørke og tunge tøj, vi har gået med i løbet af vinteren – jamen, om to sekunder kan man slet ikke holde det ud! Der sker simpelthen næsten en personlighedsforandring en én om foråret, synes jeg.

Har du nogle forårstraditioner?
Jeg gør nogle helt klassiske ting hvert år: Terrassemøblerne kommer ud i haven, vi holder påske frokoster, vi plukker vintergækker, vinduerne skal pudses og vintergarderoben pakkes ned.

Hvad håber du på lige nu?
’At vente og håbe gør mange til tåbe’, plejer jeg at sige. Men i dette forår har håb fået en anden betydning for mig. Jeg håber sådan, at vi kan komme ud og være sammen igen – at vi kan mødes til en påskefrokost. Det er jo ikke helt urealistisk, tænker jeg. Det er vel egentlig et meget beske dent håb, men håb er måske i virkeligheden bedst, når de er lidt beskedne


Hvad betyder påsken for dig?
Påsken betyder meget for mig – der er noget særligt over den højtid. Påsken og julen er de to perioder i løbet af året, hvor alt er stille.
Der findes ikke noget mere stille end langfredag.

Hvilke påsketraditioner har man i din familie?
Jeg pynter altid op til påske med en smuk damask-dug, påskeæg, troldegrene i en vase, påske liljer osv. – det elsker jeg simpelthen. Vi plejer at spille spil og drikke te udenfor uanset vejret – enten med masser af tøj på og dyner omkring os eller bare iført en T-shirt. Normalt inviterer vi gæster til en stor påskefrokost i vores sommerhus, og børnene finder påskeæg i haven. Det er desuden en helt fast tradition, at vi maler påskeæg, for det er min mand ekspert i.