Christina Meyer Bengtsson og Claus Meyer om deres særlige juletradition

Julen betyder meget for Christina Meyer Bengtsson og Claus Meyer, der har pyntet hjemmet op med nisselandskab og masser af gammel julepynt, de har fundet på loppemarkeder. I snart 20 år har de i december inviteret 100 venner og familiemedlemmer til en festlig og farverig aften med krybbespil, mellemøstlige gryderetter og hjemmelavet gløgg.
_Alt_text

Christina Meyer Bengtsson: Til december er det 20 år siden, at vi for første gang fremførte et krybbespil ude i stalden i vores have. Vi startede denne juletradition, fordi jeg en dag tænkte, at vi burde bruge stalden til noget. Det er jo ret usædvanligt at have en stald i en have på Frederiksberg.
Claus Meyer: Vi kan godt lide at have gæster og ville gerne ønske vores familie og venner glædelig jul, og så blev vi gode venner med en præst, der kunne læse op af juleevangeliet.
Christina Meyer Bengtsson: I de første år klædte vi os ud som Josef og Maria, men siden hen har andre taget over som hovedrolleindehavere. Det tror jeg, at vores unger er godt tilfredse med. De syntes, det var for tåkrummende, da vi var Josef og Maria.
Claus Meyer: Det var fandeme også pinligt! Vi kalder det faktisk for et krybbeshow, fordi det er krybbespil, der møder samtidssatire. Der bliver altid flettet en aktuel situation ind i manuskriptet, som vi skriver sammen med de 20 venner, der er med til at lave showet. Vores ven, Knud Romer, har spillet gud og skrevet med på et par manuskripter. De har blandt andet omhandlet Me Too, Trump og indvandrerfjendskhed. Sidste år fokuserede vi på corona, og de vise mænd var Mette Frederiksen, Mogens Jensen og Magnus Heinecke. Der var lagt op til, at jeg skulle spille Heunicke, men i stedet forlod jeg scenen og råbte, at det kunne jeg ikke. I baggrunden stod der en mand med elefanthue på. Han trådte frem, tog huen af og sagde: ”Okay, så lad mig gøre det”. Der gik lige et par sekunder, før folk opdagede, at det var Heunicke selv.

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

Christina Meyer Bengtsson: Jeg holder mig mere i baggrunden som en del af englekoret. Jeg står også for scenografien sammen med min veninde, som er kostumedesigner i teaterverdenen. Laden har et høloft med en åbning oppe under taget, og her havde min veninde et af årene opsat et stort og skinnende rødt hjerte i metalfolie – en vulva, hvorfra Jesus blev født. Splitternøgen kun med cowboystøvler på kom han ud gennem hjertet.
Claus Meyer: I køkkenet får jeg typisk hjælp af tre-fire venner, så vi kan servere mad til alle gæsterne. Juleevangeliet foregår jo i Betlehem, hvilket er årsagen til, at maden tager afsæt i Mellemøsten. Jeg har i mange år lavet en dhal og en krydret marokkansk ret med langtidstilberedt kød. Der er altid forskellige salater med granatæble, appelsin, tahindressing og andre klassiske mellemøstlige ingredienser. Det serverer vi med traditionelle danske julekager og konfekt.
Christina Meyer Bengtsson: I mens står jeg for bordopdækningen. Den er en kombination af en mellemøstlig stil og dansk jul. Det skal være mangfoldigt og farverigt med gammelt porcelæn og noget keramik, jeg selv har lavet. Jeg elsker at finde gammel julepynt på loppemarkeder. Nisser, små dannebrogsflag og sjove ting. Jeg kan godt lide at blive nostalgisk og maxe ud med julepynten. Vi laver også altid et nisselandskab inde i spisestuen.

 

_Alt_text



Claus Meyer: Folk må gerne fornemme, at vi har gjort os umage. Vores sammenkomster skal udstråle overflod, men ikke sådan noget med kaviar og champagne. Der skal være mange retter og forskellige typer gløgg og vine, konfekt og kager – og der skal være rigeligt af det hele. Jeg har ofte lavet så meget dhal, at vi efterfølgende har kunnet spise den i to måneder. Vi inviterer også flere mennesker, end huset kan rumme, men det er en del af charmen. Hellere det, end at vi skal holde nogle ude. Vi forsøger at skabe en varm og velkommende stemning, hvor vi tænder et lys i folks liv, så det bliver en dag, de vil huske længe.

Om: Christina Meyer Bengtsson er uddannet visuel designer og er stifter af Heartwork Design, der laver grafisk og industriel design og løser indretningsopgaver. Claus Meyer er kok og iværksætter og stifter af blandt andet Meyers og Melting Pot Fonden. Han er desuden medstifter af Noma, der flere gange er kåret til verdens bedste restaurant.

 

INSPIRATION

Fuldend looket