TRÅDTÆTHED

Er trådtæthed et udtryk for kvalitet?

Thread count eller trådtæthed er et begreb, der oftest ses i forbindelse med kvalitetsbestemmelse af tekstiler. Thread counts (TC) angiver antallet af tråde pr. tomme (2,54 cm) af metervaren.

I de senere år er TC blevet en meget populær kvalitetsindikator for især sengetøj, men denne er ikke retvisende, da TC/ trådtæthed ikke alene er afgørende for sengetøjets kvalitet. Manglende internationale standarder vedrørende TC gør, at tekstiler med nøjagtig samme trådtæthed kan være mærket meget forskelligt – dette kan gøre det vanskeligt at gennemskue produktets egentlige kvalitet. Hos Georg Jensen Damask har vi derfor valgt at opstille følgende grundparametre som kriterier for kvalitet: Fibrenes kvalitet, garnets kvalitet, indfarvning, væveprincip, efterbehandling og trådtæthed.

1. Fibrenes kvalitet (egyptisk bomuld, bomuld og hør)

2. Garnets kvalitet

3. Indfarvning

4. Væveprincip

5. Efterbehandling/mercerisering

6. Trådtæthed (se indledning)

1. Fibrenes kvalitet

Kvaliteten af plantefibre, som bomuld, afhænger af fiberens længde og finhed. Jo længere fiber desto stærkere og finere tråd. Egyptisk bomuld giver den længste bomuldsfiber. Fiberlængden på egyptisk bomuld ligger mellem 30 til 50 mm. Georg Jensen Damask benytter egyptisk bomuld til både duge, sengetøj og håndklæder. Ligeledes benyttes hør til både duge, kimonoer, viskestykker og karklude.

Hør er indbegrebet af en bæredygtig tekstilråvare med gode egenskaber: den er slidstærk, bakteriehæmmende, varmeisolerende og virker afkølende for kroppen om sommeren. Ligeledes absorberes fugten ubesværet. Faktisk har planten nogle af de samme egenskaber, som man kender fra uld.

2. Garnets kvalitet

Vores tekstiler er alle vævet i de bedste kvalitetsgarner, der inden vævningen indfarves for at opnå den højeste farveægthed. Garn er en fællesbetegnelse for en streng af tekstilfibre. Trådkonstruktionen viser, hvorvidt produktet består af enkle eller tvundne tråde. Georg Jensen Damask anvender udelukkende enkeltgarner til sengetøj, hvilket kun er muligt, fordi vi hovedsageligt bruger egyptisk bomuld. Et højt TC stammer fra tvundne garner, hvilket normalt giver et grovere produkt. Tag  f.eks. hør – hør er et  kvalitetsprodukt, men har en TC så lav som 50. Grunden hertil er, at de enkelte hørtråde er kraftigere end bomuldstråden. Et højt TC kan derfor ikke alene være kvalitetsindikator.

3. Indfarvning

Georg Jensen Damask anvender primært garnfarvning, da denne type indfarvning sikrer højest mulige farve- og vaskeægthed for boligtekstiler.  Dog skal man være opmærksom på, at selv en lysægte farve vil falme ved længere tids påvirkning af sollys.

4. Væveprincip

Damaskvæveteknikken er karakteriseret ved tætte og fintrådede tekstiler. Vævning er sammenfletning af to retvinklede trådsystemer, hvor de langsgående tråde danner kæden, mens de tværgående tråde danner skuddet. Man kan arbejde med skafte- og/eller jacquardvævning, hvor skaftevævning producerer enkle mønstre i tern og striber, mens jacquardvævning muliggør avancerede mønstre og design, som vi kender det fra damaskdugene.

Bindinger er de sammenbindingspunkter, der opstår, hver gang kæde- og skudtråd passerer hinanden i et mønster: Der er tre grundbindinger – lærredsbinding, køperbinding og satinbinding.
Hos Georg Jensen Damask anvendes alle tre bindingsmetoder – afhængig af slutproduktet. De forskellige bindinger bidrager på hver sin måde til at fremhæve det optimale udtryk ved de forskellige design.

5. Efterbehandling/mercerisering

Det er muligt at tilføre bomuldsgarner og vævede bomuldsmetervarer en række ekstra brugsegenskaber ved efterbehandling. Hos Georg Jensen Damask anvender vi mercerisering, som er en varig efterbehandlingsproces af bomuldsprodukter.

Behandlingen giver et glat og glansfuldt udseende samtidig med, at fibrene styrkes og bliver mere smudsafvisende.

6. Trådtæthed

Det er således ikke antallet af tråde pr. tomme, men snarere kvaliteten af bomulden og selve vævningen, der er det sande kvalitetsmærke.