STILL LIFE – BAGOM DESIGNET

Bagom designet af den populære dug STILL LIFE

Kom med bagom designet af STILL LIFE, der klæder bordet enkelt på for at hylde livet omkring det. Cecilie Manz fortæller om tilblivelsen af det stringente geometriske mønster, som både pryder dugen, men også dækkeservietter og bordløbere.
Cecilie Manz.
Cecilie Manz.

”Jeg ser ofte nært, før jeg ser langt. Der ligger meget gemt for fødderne af dig, i din egen hverdag. STILL LIFE er holdt enkel og geometrisk ud fra, hvad jeg selv ville vælge, hvis jeg skulle ud og begave mig med en kvalitetsdug. Noget der holder længe. Noget klassisk. Nogle gange skal der ikke så meget til, men lige det rigtige, naturligvis. Det handler om at gøre sig umage.

Jeg tegnede først mønstret som streger på papir, mange streger. Ret hurtigt fandt jeg ud af, at også en dug skal tegnes i forholdet 1:1, ligesom alt andet, jeg designer. Det blev til mange meter bomuldsstout med tuschstreger. Computeren kom først i brug til allersidst. Selve mønstret er en gentagelse af streger efter nogle få regler: skiftevis vertikalt, horisontalt, med vekslende tæthed. Det giver en fin ro kun at arbejde i to planer.

Navnet, ’Still Life’, refererer til den situation, der givetvis vil komme på og omkring dugen: Bordet dækkes, folk samles, en stemning skabes. Dette tableau er ofte blevet brugt som motiv, som et stilleben i malerkunsten. For mig var det oplagt at hylde det liv, der foregår omkring et veldækket bord.
Jeg arbejder altid indefra og ud: funktion, kvalitet, enkelhed, det rigtige materialevalg og så en god fornemmelse i maven. Både STILL LIFE og RAIN gav mening for mig i lige den udførelse og de linjer. Det var også ret interessant at se, hvordan dækkeservietterne og bordløberen fandt deres eget udsnit af dugens mønsterrapport, der går over flere meter. Jeg lavede en simpel skabelon, og det gav nærmest sig selv, hvor den skulle placeres.

Jeg arbejder gerne på den lange bane, som én lang fortælling med enkelheden som omdrejningspunkt. Og jeg glæder mig over ting, der bliver ved med at holde sig fine og patinerer smukt.”