_Alt_text

Portræt

Bodil Bødtker-Næss

Væver og designer Bodil Bødtker-Næss (1942-1988) står som et markant navn i dansk tekstilkunst. Hun har tegnet nogle af Georg Jensen Damasks mest ikoniske motiver og var med i inderkredsen af tekstilkunstnere omkring Georg Jensen Damasks væverier i 1970’erne. Blandt andet skabte hun i 1975 mønstret til Georg Jensen Damasks klassiske Juledug og i 1979 motivet til Påskedugen.

 

Bodil Bødtker-Næss blev uddannet fra tekstillinjen på Kunsthåndværkerskolen i København og debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1964. Hun arbejdede ofte i store formater og med kompositioner bygget op omkring enkle bladformer holdt på plads af en præcis geometrisk linjeføring og har gennem tiden løst mange store udsmyknings- og designopgaver. Som lærer og inspirator fik hun stor indflydelse på en hel generation af unge vævere.

 

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text


Bodil Bødtker-Næss stillede store krav til vævehåndværket og det faglige eksperiment, og hendes stærke sansning af fibre og garner blev omsat til naturinspirerede damaskmønstre og ornamenter, hvilket hos Georg Jensen Damask blandt andet førte til Juledugens ikoniske design.

Juledesignet tager udgangspunkt i et motiv af flettede julehjerter og stiliserede grankviste, der i en enkel grafisk komposition danner et samlet mønster. Et diskret, men genkendeligt design, der vækker stemning og gensynsglæde, når dugen bliver lagt på bordet.


Juledugens ikoniske julemotiv er i dag gennemgående i en større damaskvævet julekollektion, der foruden den klassiske dug indeholder dækkeservietter, bordløber, viskestykker og juletræstæppe.