_Alt_text

Portræt

Bodil Bødtker-Næss

Væver og designer Bodil Bødtker-Næss (1942-1988) står som et markant navn i dansk tekstilkunst. Hun har tegnet nogle af Georg Jensen Damasks mest ikoniske motiver og var med i inderkredsen af tekstilkunstnere omkring Georg Jensen Damasks væverier i 1970’erne. Da hun i 1975 skabte mønstret til Georg Jensen Damask klassiske Juledug skabte hun et diskret, men genkendeligt design, som kunne vække stemning og gensynsglæde, når dugen blev lagt på bordet.

 

Bodil Bødtker-Næss blev uddannet fra tekstillinjen på Kunsthåndværkerskolen i København og har gennem tiden løst mange store udsmyknings- og designopgaver. Hun arbejdede ofte i store formater og med kompositioner bygget op omkring enkle bladformer holdt på plads af en præcis geometrisk linjeføring. Som lærer og inspirator fik hun en stor indflydelse på en hel generation af unge vævere.

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

Bodil Bødtker-Næss stillede store krav til vævehåndværket og det faglige eksperiment, og hendes stærke sansning af fibre og garner blev omsat til naturinspirerede damaskmønstre og ornamenter, hvilket hos Georg Jensen Damask blandt andet også førte til Påskedugens ikoniske design.

 

Bodil Bødtker-Næss tegnede det grafiske påskemotiv med udgangspunkt i de klassiske påskesymboler kylling og æg, der i designet forvandler sig til et stiliseret mønster. Påskekyllingen gemmer sig mellem vifteformede blade, der dækker fladen helt tæt som et skalmønster, og ægget opstår som en grafisk detalje, hvor mønsterdelene spejler hinanden.

 

Påskedugen er damaskvævet i 100% dobbelttvundet kæmmet bomuld og fås i farverne Yellow og Light Green. Derudover finder du det ikoniske påskemotiv på bordløber, dækkeservietter og viskestykker.