_Alt text

As Øland
Humor og skævhed skaber stemning


Julebordet skal ikke være et ’perfekt modebord’, når As Øland dækker op. Hun kan bedst lide, når tingene er personlige og ikke for pæne og korrekte,
og hendes gæster må endelig ikke være bange for at spilde på dugen.
_Alt_text

Arvede sager, vintagefund, papirkunst og designting blandes sammen, når kreativ chef hos Dansk Mode & Textil, As Øland, dækker sit julebord med en hvid hørdug og hørservietter fra Georg Jensen Damask. Personlighed er et vigtig kodeord for opdækningen, som aldrig må blive for perfekt, forklarer hun. ”Jeg elsker at blande ting med forskellige udtryk. Jeg kan ikke lide, når alt er nyt og dyrt og pænt,” siger hun.
På det lange bord i hendes stue er der dækket op med hvide Royal Copenhagen-tallerkner, som ifølge As Øland ’skaber lidt højtidelighed’. Der er også vintage vinglas i forskellige farver, arvede sager og finurligt julepynt, som er samlet gennem tiden.
”Vi har noget med duge i min familie. Smukke duge gør virkelig noget ved et bord. Når det er jul, skal dugen være hvid, synes jeg – for udtrykket må ikke blive for tungt. Den hvide farve og de levende lys blandet med mere julede elementer giver et fint samlet udtryk."
Bordkort og levende lys
Visse elementer skal være på bordet hvert år – for ellers bliver det ikke rigtig jul. Det gælder bl.a. messingstagen, som As Ølands bedstemor for mange år siden fik lavet hos en smed i tre eksemplarer, og som nu står på bordet hos forskellige familiemedlemmer. De fine bordkort, som kunstner Sarah Becker har lavet, er også en del af opdækningen år efter år.

 

 

 

 

_Alt_text

As Øland har en filosofi om, at ting skal kunne bruges, og hvis de får patina, er det bare fint. ”Når man er gæst hos mig, må man gerne spilde rødvin eller sovs på dugen. Jeg vil hellere have pletter på dugen, end at folk skal være bange for at spilde eller ødelægge noget. Der skal leves i mit hjem, og jeg synes, at fejl er smukke,” siger hun.
I et skab har hun en hel samling af Georg Jensen Damask-duge, som hun har fået eller købt gennem tiden. I år skal bordet juleaften dækkes med hørdugen og hørservietter i hvid.
”Vi har noget med duge i min familie. Smukke duge gør virkelig noget ved et bord. Om sommeren kan jeg godt lide at bruge farvede duge, men når det er jul, skal dugen være hvid, synes jeg – for udtrykket må ikke blive for tungt. Den hvide farve og de levende lys blandet med mere julede elementer giver et fint samlet udtryk. Og så synes jeg, der er noget sindssygt flot over det broderede logo på hørdugen,” siger hun.
For As Øland betyder et smukt dækket bord til julemiddagen meget.
”Når bordet står dækket og klar, får jeg sådan en lidt højtidelig fornemmelse. Så er vi klar til at sætte os til bords og nyde en særlig middag sammen, som vi har glædet os til. I min familie er det en tradition, at man synger første vers af salmen ’Det kimer nu til julefest’, inden man sætter sig ned ved bordet,” forklarer hun.

 

 

 

_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text
_Alt_text

Juletræ med personlighed
I stuen ved siden af spisebordet er et lille buttet træ placeret på det runde juletræstæppe PLAIN. As Øland har ikke en fod til sit juletræ, men har i stedet sat det ned i et farverigt net. ”Det giver noget kant og flabethed til alt det traditionelle, som julen byder på,” siger hun.
Pyntet på træet er farverigt og en fin blanding af sjove julekugler, papirklip og hendes børns egne kreationer.
”Jeg har ikke haft et juletræ i så mange år, så jeg har ikke så meget pynt endnu. Det er vigtigt for mig, at der er plads til børnenes julepynt, og så kan jeg godt lide, at der er en masse blandede ting på træet. Det allervigtigste er, at der skal være levende lys – det hører sig til,” forklarer hun.
As Ølands bedste tip til at skabe en personlig julestil er at skabe kontraster.
”Bland nyt og gammelt. Tænk ikke, at ting skal passe sammen – tænk hellere, at tingene ikke skal passe sammen. Få børnene til at lave fine bordkort, eller lav selv nogle fine papirklip. Bring noget historie ind i det – f.eks. fra dit barndomshjem. Et element af humor er også altid vigtigt. Lad være med at være bange for det uperfekte og fejl. Husk, at ting skal bruges,” siger hun.

 

 

INSPIRATION

Fuldend looket