_Alt_text

Når tekstiler får nyt liv

Kludetæppet er på alle måder et særligt produkt: Det minimerer spild i vores tekstilproduktion og har samtidig en spændende historie bag sig, der startede i fornemme svenske hjem.
Det vævede kludetæppe er stadig lige så aktuelt i indretningen, som det var i midten af 1800-tallet, hvor man begyndte at væve dem.
Kludetæppernes historie startede på slotte og herregårde i Sverige, hvor tæpperne udgjorde en form for statussymboler. På den tid var tekstil en meget dyr vare, og det at lægge tekstil på gulvet blev derfor betragtet som meget ekstravagant.
Kludetæpperne blev vævet af gammelt og slidt tøj eller forklæder, som blev klippet eller revet i strimler og derefter vævet sammen, og det var kvinderne, der udførte vævearbejdet.
Kunsten at væve gik i arv fra mor til datter, og det var ofte et familieprojekt, som også involverede husets børn, når der skulle rives og rulles stof til kludetæppeproduktionen, der typisk foregik om vinteren.

 

 

 

 

_Alt_text

RESTER FRA KIMONOER OG VISKESTYKKER
I slutningen af 1800-tallet var kludetæpperne blevet meget udbredt – og fandtes ikke længere kun i fornemme hjem. Det var formentlig omkring denne tid, at man også begyndte at væve kludetæpper i Danmark.
Hos Georg Jensen Damask ser vi stadig kludetæpper som et fantastisk produkt, som harmonerer godt med, at vi hele tiden arbejder på at sikre et bæredygtigt tekstilunivers.
Vi arbejder målrettet mod at minimere spild, og vores kludetæppe er vævet af rester fra produktionen af bl.a. viskestykker, lagner og kimonoer, som bliver revet op og vævet sammen.
”Det glæder mig rigtig meget, at vi kan genanvende de rester, der uundgåeligt vil være, til at lave et produkt, som mange er rigtig glade for. Det er vigtigt for os at arbejde med upcycling,” siger Christian Borch, som er Head of Product Creation hos Georg Jensen Damask.
Kludetæppet er trods sin historie, som går langt tilbage, et meget nutidigt produkt, som passer smukt ind i både hjemmet og sommerhuset og tilføjer en let og hyggelig atmosfære.
Se nærmere på kludetæppet, som fås i forskellige farver og størrelser lige her.

INSPIRATION

Shop the look