Tid til familie og traditioner – påske hos Ellen Hillingsø

Hos skuespiller Ellen Hillingsø er påsken fyldt med traditioner. Der skal males æg, pyntes og hygges og så skal venner og familie samles til den årlige påskefrokost i beduinteltet ved sommerhuset. For selvom det kan være hårdt arbejde at have gæster på besøg, så indbyder påsken netop til at samles og være til stede sammen med dem, man holder af. Det kan virke som en repetition, men for den folkekære skuespiller er traditionerne vigtige i en travl tid, hvor alting går stærkt.

Vi har været på besøg hos Ellen til en snak om påske, traditioner og kunsten at gøre sig umage.

Har du og din familie nogle særlige traditioner forbundet med påske?


I påsketiden tager vi altid ud i vores sommerhus, hvor vi maler påskeæg og holder påskefrokost. Man skal ikke undervurdere det at have gæster på besøg – det er hårdt arbejde. Der er forberedelsesarbejdet, så står det på og så er der et arbejde bagefter. Men de fester og middage man holder, er jo for gæsterne og egentlig ikke en selv. Det er en gave, man giver sine venner. Det gør vi meget ud af. Det der med at man løfter tingene op og har gjort sig umage; strøget dugen, pudset glassene – det hele er presset og klar. Det er en del af oplevelsen.

Hvorfor har I valgt at holde påskefrokosterne i et telt udenfor?


Teltet er en fast installation, vi har i haven ved vores sommerhus. Det er et rigtigt beduintelt med det smukkeste mønster på dugen – og så er det sågar ”Made in Kabul”. Teltet tilføjer lige 60 kvadratmeter ekstra til huset, og det kan stå fremme hele året. Når man har mange gæster på besøg, og der er mange børn, så er teltet med til at aflaste huset. Samtidig giver det en helt særlig og hyggelig stemning. Og det behøver ikke nødvendigvis at være et telt – en pavillon kan have den samme effekt. På en eller anden måde rykker det festen væk fra huset, og det bliver tit nogle vilde, vidunderlige fester, når man holder dem i et telt.

Vi ved at din mand maler nogle helt særlige påskeæg i forbindelse med påske. Hvordan startede den tradition?


Det er egentlig bare noget, der er opstået. Det er ikke noget, han altid har gjort. Det er jo sådan nogle ting, man gør, når man får børn. Så synes man, at man skal lave nogle ting sammen med dem, men det endte med at børnene lavede alt muligt andet, og så sad Christoffer og malede påskeæg selv. Men han er virkelig, virkelig god til det – og virkelig nørdet omkring det.

Vi har også venner, der kommer på besøg og maler påskeæg og spiser påskefrokost. Til sidst får folk lov til at tage deres påskeæg med hjem.

Hvad betyder de traditioner for dig?


Påske har jo noget af det samme, som julen har. Det er nogle dage på året, hvor samfundet lukker helt ned. Når man hylder den slags traditioner, laver man i virkeligheden en lille evaluering. På en måde bliver man nærværende i tiden. Man bliver nærværende over den tid, der er gået, og man bliver opmærksom på, hvor man er på året. Når det er jul, lukker vi året ned og ser på, hvad det har budt os. Når det er påske, lægger vi vinteren bag os og ser frem mod sommeren og lyset.