Når lyset og skoven falmer

Interview
Når lyset og skoven falmer

Dagene går mod vinteren og mørket, og energien ændrer sig og bliver mere indadvendt. For skuespiller Ellen Hillingsø er efteråret en særlig årstid, der bringer masser af hygge med sig.

Stille og roligt bliver lyset mere blegt, luften lidt tyndere og dagene kortere. Det kan virke vemodigt at sige endeligt farvel til sommeren, men de køligere måneder bringer også gode ting med sig: Indehygge og tid til selvomsorg og samvær med de nærmeste.

Skuespiller Ellen Hillingsø omfavner den følelse af melankoli, som efteråret kan fremkalde. Efterårstrisessen bringer nemlig noget særligt med sig, som kan være tiltrængt efter mange måneder med sommerenergi.  

”Jeg elsker stemningen af, at nu falmer skoven trindt om land. Farverne er smukke, lyset er anderledes, og det begynder at gå mod vinteren og julen. Tiden er på en måde lidt vemodig, men det gør ikke noget,” siger Ellen Hillingsø.

”Vi er så heldige at leve i et land med fire årstider. Når efteråret kommer, har man lige været en lang sommer igennem, hvor bevægelserne har været udadrettede. I efterårsmånederne er retningen en anden. Man søger ind: Går i biografen og teateret og hygger sig mere derhjemme.”

Samtidig er efteråret for Ellen Hillingsø også lig med meget arbejde. ”Teatersæsonen starter op – det er den hårde sæson, der går i gang nu. Man tager et lidt sejere arbejdstræk, og det passer mig fint, for det er nemmere at koncentrere sig om opgaverne indendørs, når varmen og lyset ikke trækker udenfor,” forklarer hun.


Pejs og plaider
Når det bliver mørkere om aftenen, lukker det hele sig lidt ned, og tiden lægger naturligt op til, at man tilbringer mere tid indendørs. Går i en form for vinterhi.

”Man samler kræfter til næste forår,” forklarer Ellen Hillingsø, der gerne bruger tid på at hygge med sin familie. ”Vi tænder op i pejsen og ruller os ind i bløde plaider. Så spiller vi spil, læser og taler sammen,” siger hun.

Ellen Hillingsø kalder efteråret for ’de store suppers tid’, for hun kan godt lide at gå i køkkenet og laver simreretter, som kan stå og koge længe. ”Når det blæser og rusker, så virker suppe eller en god gryderet dybt beroligende. Det synes jeg er skønt!”

”Jeg elsker stemningen af, at nu falmer skoven trindt om land. Farverne er smukke, lyset er anderledes, og det begynder at gå mod vinteren og julen. Tiden er på en måde lidt vemodig, men det gør ikke noget”
Ud i naturen
Familiens hunde Perdy og Ruby tager sig gerne en ekstralang lur i de bløde hundekurve, når regnen rusker. Men de to firbenede venner elsker også at komme ud at gå i skoven.

”Når efterårsdagene er smukke, skal vi ud at trave med store støvler på. Jeg er vild med at gå lange ture med hundene i skoven, hvor de kan drøne afsted. Vi er store svampejægere i familien, og det er også en skøn efterårsaktivitet. Og når man så har været ude i den kolde luft, er det hjem i varmen igen. Der er en helt naturlig bevægelse mod hjemmet i efteråret,” siger hun.