Journal måltidet DK

Interview
Måltidet ude smager
bare bedst

At lave mad og spise i naturen bringer folk tæt sammen og gør måltidet til en særlig oplevelse. Kok og kogebogsforfatter Mikkel Karstad fortæller om sit eget forhold til at høste friske råvarer og tilberede dem i naturen – gerne over bål.


Hvorfor er du vild med at lave mad i naturen?
Det handler om, at det er en helhedsoplevelse. Det at finde maden selv, tilberede den på stedet og dele med andre – det kan noget særligt. Min familie og jeg samler rigtig tit råvarer i naturen, f.eks. på stranden eller i skoven. Vi tager som regel tingene med hjem i haven og tilbereder det udendørs. Vi gør det næsten hver weekend, for vi er rigtig meget ude og synes, det er dejligt at spise i naturen– uanset årstiden.

Hvor vigtigt er det for dig at finde maden selv?
Det gør oplevelsen særlig, når man finder noget, man kan spise – det er ekstra lækkert. Mad smager bedre, når man selv plukker eller fanger det. Det handler både om oplevelsen, men også om, at jo friskere tingene er, jo bedre smager de! At fange en fisk og grille den på stranden smager bare bedre, end hvis du lægger den i fryseren og tør den op efter tre uger. Hvis du selv har høstet ingredienserne til din middag – om det er fra naturen, din egen have eller hos din lokale bondemand – så giver det en kæmpe tilfredshed, og maden smager bedre.




“Mit bedste råd er at gøre det så enkelt som muligt. De helt enkle ting kommer til at smage fantastisk, når man laver dem ude.”

Hvordan tilbereder du mad udendørs?
Det er både sejt og hyggeligt at lave mad på bål – det smager af bål og brand, og det er bare lækkert. Mange af de bedste restauranter har etableret et bålsted, fordi alle kokke lige nu leder efter unikke smage, og dét er bålsmagen! Mad bliver aldrig det samme over bål. Alle kan købe et lækkert komfur, hvor man kan stege sin mad, men det hele kommer til at ligne hinanden. Et bål er mere ukontrollerbart og unikt. Samtidig er det virkelig hyggeligt at lave bål – det at sidde sammen om et bål bringer folk tættere sammen, og man kan gøre det på alle årstider.

Hvordan kommer man i gang med at lave mad på bål?
Mit bedste råd er at gøre det så enkelt som muligt. De helt enkle ting kommer til at smage fantastisk, når man laver dem ude. En nem idé er at tage nogle æg med hjemmefra og stege dem på panden over bål. Riv noget god ost over, og put en masse stegte ramsløg på eller friske urter på. Om efteråret er stegte kantareller og rørhatte lækre. Man kan også lave en dej hjemmefra og stege fladbrød på bålet. Det kan generelt være en god idé at lave lidt forberedelser hjemme i køkkenet og tage en kniv, nogle viskestykker og et par karklude med ud.

Hvad kan man ellers lave på bål?
Man kan næsten lave alt på et bål, men hvis man er på stranden, kan man fange en fisk eller muslinger. Muslinger kan dampes i en gryde i lidt hvidvin. En friskfanget fisk kan man pakke ind i en våd avis og smide direkte ind i bålet. Vandet i avisen damper fisken og beskytter den mod flammerne. Når avisen bliver tør og begynder at brænde, så passer det i de fleste tilfælde med, at fisken er færdigtilberedt. Hvis det skal være helt enkelt, kan man spise fisken, som den er, med salat til. Grøntsager som rødbeder, porrer og løg kan nemt kastes direkte ind i gløderne og skrælles og spises, når de er færdigstegte.
Hvad er dit bedste tip til at lave mad i naturen?
Gør præcis, hvad du føler for. Prøv nogle ting af, og sørg for at holde det enkelt.

Hvilke råvarer kan du selv høste?
I den kommende tid bugner naturen af råvarer, som kan høstes og bruges som ingredienser i dejlige sommerretter. Her er Mikkel Karstads guide til et udvalg af råvarer, du kan samle i naturen i sommermånederne:

Kantareller, hybenroser, rapsblomster, hyldeblomster, vild peberrod, vandmynte og vild brøndkarse.