Opskrift
En fejring af lyset
Lucia betyder lys, og midt i decembers mørke fejrer vi luciadag med optog, sang og gyldent bagværk. Til luciadag hører lækre safrankrydrede luciabrød – og du kan nemt selv bage dem.
Bløde og søde luciabrød (eller lussekatter, som de hedder i Sverige, hvor de oprindeligt kommer fra), er blevet en hyggelig del af traditionen på luciadag, hvor optog og sang også hører sig til.
Hvis du endnu ikke har prøvet selv at bage luciabrød, har du noget godt til gode. De smager skønt, som er de er, men er også lækre med smør på.
Inden du går i køkkenet for at røre, ælte og bage, får du den helt korte version af historien bag luciadag:
Ifølge kristendommen er Lucia en af de få kvindelige helgener. Historien fortæller, hvordan den unge Lucia, som levede på Sicilien, bragte mad til de kristne, som på grund af forfølgelse havde søgt tilflugt i katakomberne. For at kunne finde vej gennem øens lange underjordiske gange bandt Lucia en lyskrans om hovedet. At hjælpe de kristne var et alvorligt brud på loven, og da den unge kvinde endvidere afslog at gifte sig med en romersk mand, blev hun som straf for forræderi, dømt til døden.
Lucia blev ophøjet til helgen, og hendes dødsdag den 13. december fejres i dag som en lysfest midt i den mørke vinter – særligt i Sverige og i Danmark, hvor traditionen med Luciaoptog startede i tiden under 2. Verdenskrig.