Lillerød Historie

Historien om Lillerød
En forening af håndværk, tradition og design

Historien om Lillerød-kurvene går tilbage til 1890. Filosofien var dengang at skabe smukke og nyttige genstande til hverdagsbrug ved kun at bruge de materialer, som skoven stillede til rådighed. Den tanke viste sig at skabe genklang helt ind i det 20. århundrede.

I 1890 emigrerede familien Johansson fra det sydlige Sverige til den lille by Lillerød 40 km nord for København. Familien etablerede Lillerød kurvefabrik, idet de håbede at kunne udbrede deres kærlighed til praktiske og enkle kurve til danskerne – og at de samtidig kunne finde et fællesskab i den lille by. De lykkedes med begge dele.

Filosofien var at skabe smukke og nyttige genstande til hverdagsbrug ved kun at bruge de materialer, som skoven stillede til rådighed.

I mange år gav fabrikken levebrød for familien og deres venner og var fokuspunkt for generationers liv og kærlighed. I 1970 måtte familien dog erkende, at brugen af plastikposer til at bære ting i havde overgået brugen af kurve, og produktionen blev nedlagt. I dag er designet blevet fundet frem og finpudset.
Materialet i hver kurv er unikt og levende, hvilket betyder at ingen kurve er ens, men kvaliteten er konstant i hele kollektionen.
Opdateret til det moderne hverdagsliv
Mens filosofien bag kurvene er den samme, er kvaliteten og finpudsningen blevet moderniseret for at skabe kurve, som har en kvalitet og finish, der passer til en nutidig og enkel designæstetik. Opdateringen er gennemført med kærlighed til hverdagslivet og respekt for det originale håndværk.

Mens de oprindelige kurve sædvanligvis var lavet af fyrretræ, er kurvene i dag lavet af asketræ af den bedste kvalitet, som ældes gyldent og smukt. Materialet er unikt og levende, hvilket betyder at ingen kurve er ens, men kvaliteten er konstant i hele kollektionen. Lillerød-kurvene lukket med en solid kant øverst, som giver en smuk afslutning på fletningen.

De små afstande mellem askestrimlerne giver kurvene en lethed og varierer hen over kurven, mens de reflekterer lyset fra omgivelserne. Kurvene er robuste, og hvert produkt er unikt.
Håndlavet i Danmark
De enkle og praktiske Lillerød-kurve bliver stadig håndlavet i Danmark af de bedste materialer.

Kurvene er individuelle små kunstværker lavet af mennesker uden for det almindelige arbejdsmarked. Da produktionen blev genstartet, blev det besluttet, at kurvene skulle produceres på en måde, som ville give værdi og stolthed til mennesker.

At bruge udsatte borgeres færdigheder gør det muligt at lave kurve med en unik finish og kvalitet og samtidigt gøre, hvad Lillerød har gjort i århundreder: At give mennesker, som har mest brug for det, et meningsfyldt arbejde og liv.
Kurve til alle boligens rum
Kollektionen af kurve er skabt, så den opfylder behovet for praktisk opbevaring i alle boligens rum. De store kurve kan bruges til alt fra brænde til legetøj på børneværelset. De mellemstore kurve er perfekte til for eksempel plaider og familiens huer og handsker, mens de små kan bruges til opbevaring af bl.a. stearinlys, vaskeklude eller servietter. Brødkurvene findes i to størrelser, og indkøbskurven er oplagt at tage med på shopping eller picnic. I vasketøjskurven findes en praktisk canvaspose, som kan tages ud, når vasketøjet skal transporteres.

Brug kurvene efter behov, og glæd dig over det smukke håndværk og enkle designudtryk, der bl.a. går smukt hånd i hånd med danske møbelklassiskere.