Kardemommesnurrer med citron og marcipan

Foto: Søren Staun
Foto: Søren Staun
Julemærkehjemmene har gennem mere end 100 år hjulpet udsatte børn i Danmark med at tackle mobning, ensomhed og mistrivsel. Derfor er vi også stolte af at have bidraget til stylingen af Julemærkefondens helt nye opskriftsbog, "Julemad i fællesskab", med vores smukke PLAIN hørservietter. Juleopskriftsbogen er fyldt med lækre opskrifter til julens hyggestunder med familien. Vi har fået lov til at dele to af bogens smagfulde opskrifter på chokoladepinde og kardemommesnurrer. Find og køb juleopskriftsbogen her.

God fornøjelse og velbekomme.

(Opskrift til ca. 16-20 stk. kardemommesnurrer).

Det skal du bruge til fordej:

½ l minimælk
600 g fuldkornshvedemel
20 g gær

Det skal du bruge til dej:

100 g smør
100 g rørsukker
2 tsk. vaniljesukker
2 store æg
400-500 g hvid hvedemel
2 tsk. stødt kardemomme
15 g havsalt

Det skal du bruge til fyld:

120 g smør
120 g rørsukker
100 g marcipan
1 spsk. stødt kardemomme
Revet skal fra 1 stor økologisk citron

Det skal du bruge til pensling:

1 stort æg
Mandelflager

Sådan gør du:

Fordejen skal laves dagen før. Opløs gæren i mælken og bland fuldkornshvedemel i. Lad fordejen hæve tildækket i køleskab i minimum 24 timer.

Bland fordejen med stuetempereret smør, rørsukker, vaniljesukker, æg og kardemomme og rør ingredienserne grundigt sammen. Tilsæt halvdelen af hvedemelet og rør godt rundt i to minutter. Tilsæt halvdelen af den resterende mel og rør rundt i yderligere to minutter, før du tilsætter den næste halvdel. Fortsæt sådan og ælt dejen i to minutter, hver gang du tilsætter mel. Dejen skal minimum æltes i 10 minutter sammenlagt og være glat og elastisk. Den må ikke klistre til fingrene, når du trykker forsigtigt i den. Lad dejen hæve tildækket på køl i 10 timer.

Bland ingredienser til fyldet til en ensartet masse.
Tag dejen ud af køleskabet og tryk den ud med fingrene på et meldrysset bord. Form dejen til et rektangel på ca. 40x60 cm. Den skal være 1 cm tyk.
Fordel fyldet på 2/3 af dejen. Fold den 1/3 uden dej ind over dejen med fyld. Dernæst foldes den sidste 1/3 med fyld ind over dejen, så der nu er tre lag oven på hinanden. Vend dejen 90 grader, så den lange side af dejen ligger ind mod dig. Rul forsigtigt dejen, til den har en højde på ca. 2-2,5 cm.

Skær 16-20 strimler på tværs af dejen. De skal ca. være 1 cm. bredde. Tag fat i enden af hver strimmel og træk forsigtigt, så de bliver lidt længere.
Hold fast i den ene ende af en strimmel med den ene hånd, mens du ruller strimlen med flad hånd mod dig selv med den anden hånd, så dejstrimlen snor sig om sig selv. Tag nu dejstrimlen op i hånden og vikl den 2-3 gange rundt om din lange- og pegefinger. Tag fat om den sidste lille dejsnip med lange- og pegefinger og træk den gennem kanelsnurren. Hæft snippen på bunden.

Placer alle snurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 1-2 timer. De hæver en del.
Tænd ovnen på 220 grader, og pensl snurrerne med sammenpisket æg og drys med mandelflager. Bag dem i ca. 10 minutter, til de er let gyldne.