_Alt_text

Vask og pleje

Følg altid vaskeanvisningen på produktet, det er det bedste råd, vi kan give. Alle produkter har en påsyet label med anvisninger til, hvordan du vasker det, og vaskeanvisningen findes desuden på vores hjemmeside under hvert produkt.
Her får du et par generelle råd til, hvordan du bedst vasker og plejer dine tekstiler:
  • Inden du tager et viskestykke i brug første gang, anbefaler vi, at du lægger det i blød i koldt vand i ca. 24 timer. Det får fibrene til at rette sig ud og sikrer en høj tørreevne fra start.
  • Frotté lægges i koldt vand i ca. 1 time. Vask det efterfølgende ved 60 grader. Det vil få løkkerne til at låse sig og det minimerer risikoen for trådudtræk.
  • Vask hvide/lyse produkter for sig.
  • Vask farvede tekstiler for sig. Vi anbefaler vaskemiddel til farvet tekstil uden blegemiddel for at bevare produktets farve bedst muligt.
  • Undgå at overfylde maskinen. Der kan opstå permanente folder, som kan være svære at stryge bort, og produktet kan få slidlæg.
  • Frottéhåndklæder og lignende bør ikke vaskes sammen med duge og sengelinned.
  • Du bevarer den absorberende egenskab ved frottéhåndklæder, viskestykker og køkkenhåndklæder ved at vaske uden skyllemiddel. Skyllemiddel kan desuden skade produkternes klare farver.
  • Duge og sengelinned bør centrifugeres ved højst 600-800 omdrejninger, da det slider væsentlig mindre på produkterne og giver et glattere resultat.
  • Tørretumbling slider unødvendigt hårdt på duge og sengelinned. Uld må aldrig tørretumbles.
  • Har du et hør- eller bomuldsprodukt, der med tiden har mistet sin glans, kan Damavask i et vist omfang genskabe den oprindelige farve ved gentagen brug. Damavask er specialudviklet af Georg Jensen Damask og hjælper med at bevare og klare farverne på alt fra duge og viskestykker til sengetøj og håndklæder i hør eller bomuld.

Gode råd til pletfjerning

Her finder du en række gode råd til, hvordan du fjerner typiske pletter uden at ødelægge dit Georg Jensen Damask-produkt. Du får det bedste resultat, hvis du behandler en plet, inden tekstilet vaskes – det mindsker bindingen af plettens farve- og fedtstof.
Bruger du pletfjerningsmidler, skal du altid følge brugsanvisningen nøje, da nogle produkter kan skade tekstilet. Afprøv først på et mindre synligt sted, så du er sikker på, at hverken farve eller fibre påvirkes af produktet.
Vær opmærksom på, at der i mange kosmetik- og plejeprodukter findes kemi, som ved direkte kontakt med tekstil kan afblege og lave pletter.

APPELSINJUICE
Skyller du straks friske pletter under vand, er der størst chance for, at de helt forsvinder. Hjælper det ikke, kan du væde pletten med farveløst opvaskemiddel, lade stoffet ligge i 3-4 timer og derefter vaske i henhold til vaskelabelen.
BLOD
Friske blodpletter på tekstiler fjernes bedst ved at gnide koldt vand på pletten og lade vandet løbe igennem stoffet – varmt vand får pletten til at binde. Vask derefter i henhold til vaskelabelen. Mange hvide tekstiler kan typisk vaskes ved 95 grader. Er blodpletterne gamle, lægges produktet i blød. Brug lunkent vand med farveløst opvaskemiddel, og lad stoffet trække i max. 30 minutter. Gnid herefter forsigtigt, og lad vandet løbe igennem pletten. Vask i henhold til vaskelabelen.
CHOKOLADE
Kom farveløst opvaskemiddel på pletten. Lad stoffet ligge i 3-4 timer, og vask derefter i henhold til vaskelabelen.
FEDT
Fedtpletter forsvinder som regel ved vask i henhold til vaskelabelen. Alternativt kan pletten gnides med farveløst opvaskemiddel inden vask.
FRUGT / FRUGTSAFT / MARMELADE
Skyller du straks friske pletter under vand, er der størst chance for, at de helt forsvinder. Hjælper det ikke, kan du væde pletten med farveløst opvaskemiddel, lade stoffet ligge i 3-4 timer og derefter vaske i henhold til vaskelabelen.
JORDSLÅETHED / LUGT
Vask produktet i henhold til vaskelabel, brug desuden en anelse husholdningseddike i vasken. Desinfektionsmidlet Rodalon til indendørs brug er særlig effektivt. Følg brugsanvisningen.
KAFFE / KAKAO
Er pletterne friske, skylles produktet under rindende vand. Gnid forsigtigt på pletten og lad vandet løbe igennem stoffet. Du kan dyppe pletten først i sødmælk og derefter gnide med farveløst opvaskemiddel. Lad produktet ligge i 3-4 timer og vask herefter som beskrevet på vaskelabelen. Alternativt kan pletten duppes med glycerol inden vask.
MÆLK / MÆLKEPRODUKTER
De fleste pletter forsvinder ved vask i henhold til vaskelabelen. Alternativt kan du gnide pletten med farveløst opvaskemiddel, lade stoffet ligge 3-4 timer og derefter vaske som beskrevet på vaskelabelen.
BLOMSTERSTØV
Støvsug pletten, kom farveløst opvaskemiddel på og lad det ligge 3-4 timer. Vask som beskrevet på vaskelabelen.
RØDVIN
En plet fra rødvin med meget garvesyre kan være svær at fjerne. Som udgangspunkt er det dog vigtigt at reagere hurtigt: Skyl med rindende vand og lad vandet løbe gennem pletten, mens der gnides let. Vask efterfølgende i henhold til vaskelabelen. Indtørrede pletter af rødvin fugtes med farveløst opvaskemiddel, ligger i 3-4 timer og vaskes derefter i henhold til vaskelabelen.
SODAVAND
Fugt pletten med farveløst opvaskemiddel. Lad ligge i 3-4 timer, og vask i henhold til vaskelabelen.
SOJA
De fleste pletter forsvinder ved vask i henhold til vaskelabelen. Alternativt kan du blande 1 spsk. husholdningseddike med en kop vand og skylle pletten med blandingen, til den er væk. Skyl efter med rent vand og vask derefter som beskrevet på vaskelabelen. Til genstridige pletter kan anvendes pletfjerningsmiddel. Afprøv produktet på et ikke synligt område og følg brugsanvisningen nøje.
STEARIN
Gør pletten hård ved at lægge stoffet i fryseren eller ved at lægge en plastpose med is ovenpå den spildte stearin. Knæk og skrab derefter så meget stearin som muligt af. Tekstilet vaskes herefter som anført på vaskelabelen. Ved farvet stearin kan du med fordel væde pletten med farveløst opvaskemiddel, lade stoffet ligge 3-4 timer og derefter vaske i henhold til vaskelabel. En anden mulighed er at stryge med trækpapir/kaffefilter på begge sider af pletten. Det suger stearin/farve ud af stoffet. Farverester kan alternativt fjernes ved at gnide forsigtigt med husholdningssprit.
TOMAT / KETCHUP
Skyl straks tomat- og ketchuppletterne med rindende vand og lad vandet løbe gennem pletten, mens der gnides let. Vaskes herefter som angivet på vaskelabelen. Indtørrede pletter fugtes med farveløst opvaskemiddel, ligger i 3–4 timer og vaskes derefter i henhold ti vaskelabelen.