Den originale tegning af Henrik Georg Jensen
I 1925 fik Henrik Georg Jensen, som stod i spidsen for Georg Jensen Damask, lov til at aftegne et særligt historisk klæde med ørnemønster. Det blev til en damaskvævet dug, der blev lanceret i 1926. Samme år tilkendtes Sct. Knuds Ørne-dug medaljen for kunsthåndværk og kunstindustri.
Sct. Knuds Ørne
1000 års vævet historie
Sct. Knuds Ørne knytter sig til den dramatiske historie om mordet på den danske konge, Knud den Hellige, som blev dræbt i år 1086. I år 1100 blev kongen kanoniseret som helgen og hans jordiske rester blev flyttet til krypten i Odense Domkirke og svøbt i et fornemt silkeklæde med ørnemønster. Som noget helt enestående er det næsten 1000 år gamle tekstil blevet bevaret.
Som noget ganske særligt har Georg Jensen Damask haft mulighed for at fotografere Sct. Knuds Ørne-dug i Odense Domkirke, hvor det snart 1000 år gamle tekstil er udstillet.
Det oprindelige silkeklæde
Som et symbol på kongemagten er klædet, der menes at stamme fra Byzans, dekoreret med et motiv af ørnen, der med sin gavmildhed altid lader noget tilbage, når den spiser. Ørnen holder et halvmåneformet smykke i næbet og har sine vinger halvt udfoldet. Den er omkranset af et ovalt medaljonformet arabeskmønster.
”Sct. Knuds Ørne-dug rummer både stor danmarkshistorie og nære, familiære fortællinger, der giver den en særlig plads i Georg Jensen Damask-kollektionen. Vi har kunder, som fortæller, at de har arvet dugen fra deres oldemødre eller spist ved den hos deres bedsteforældre. Det er en dug, der knytter generationer sammen.”
Anne Hviid, ejer af Georg Jensen Damask.
Sct. Knuds Ørne-dug er vævet i 100% dobbelttvundet, kæmmet bomuld og kommer i farven Light Grey.