Dugen som samlingspunkt

Når vi sætter os til rette ved bordet for at nyde et måltid, sker der noget helt særligt. Vi knytter bånd i nuet ved at udveksle historier fra dagen, der er gået, og måske taler vi også om fortiden og fremtiden. Ved bordet sættes ord på den fælles historie, og hos Georg Jensen Damask er vi stolte af at være leverandør af et på sin vis enkelt og dog så betydningsladet element som en dug. Dugen er et samlingspunkt, der har været tæt forbundet med relationer og ritualer, længe før et begreb som sociale medier opstod.

Når bordet dækkes, kommer følelser og fællesskab i spil. Dugens design, materialer og farve er med til at sætte stemningen og skabe rammen for en mindeværdig stund, og som en del af borddækningens lange kulturhistorie findes særlige duge til særlige lejligheder. For os er det ærefuldt at være med ved livets højtider og en stor glæde at høre de mange personlige historier om duge, der går i arv og har været med til små og store begivenheder.

Til minderne rundt om bordet

Højtidsstunder som bryllup, barnedåb og konfirmation er traditionelt forbundet med den klassiske hvide dug. I kraft af sin farve får dugen funktion af et blankt lærred, en højtidelig symbolbærer af renhed, fred og lykke, som markerer en ny begyndelse. Men den hvide dug kan også få hverdage til at dufte af kvalitet og omtanke og skabe nærvær ved bordet. Andre lejligheder, hvor borddækningen spiller en særlig rolle, og dugen får karakter af socialt medie og samlingspunkt, er ved de årlige højtider som jul, påske og fødselsdage.

Juledugen er en dug, mange næsten rituelt dækker bordet med i december, fordi den både bringer minderne frem og er et smukt underlag for de nye minder, som skabes i fællesskab ved de årlige julesammenkomster. Det samme gør sig gældende, når familie og gode venner år efter år mødes, og Påskedugen med de stiliserede kyllinger og æg lyser op og byder velkommen til påskefrokost, forår og fællesskab.

Også H.C. Andersen-dugen er blevet en elsket klassiker, der samler familien om bordet ved fødselsdage og andre højtidsstunder. Designet er fuld af eventyrlig fortælleglæde, som smitter. Selv mindre børn bliver indfanget i det magiske univers og går på jagt efter eventyr. Se, der er tinsoldaten med kun ét ben! Og der ligger prinsessen på ærten! Det er  en dug, som i selve sit eventyrlige design inviterer til samtale, samvær og historiefortælling på tværs af alle aldre – og bliver en medskaber af familiens egen historie lige dér ved fødselsdagsbordet.