Kim Naver

Efter sin studentereksamen i 1959 tog Kim Naver (f. 1940) til Paris for at læse kunsthistorie ved École du Louvre. I 1962 kom hun i værkstedslære hos en af tidens fornemmeste vævere, Lis Ahlmann, der repræsenterede den klassiske danske unikatradition inden for det tekstile felt. Senere fik hun mulighed for at tage sit tredje læreår på væver og designer Vibeke Klints værksted, hvorfra hun også tog sit svendebrev i 1966 og samme år etablerede eget værksted.

Siden 1963 har Kim Naver deltaget i adskillige betydningsfulde udstillinger af dansk kunsthåndværk og tekstiler og afholdt separatudstillinger – bl.a. i Kunstindustrimuseet (Designmuseum Danmark), som også har erhvervet flere af hendes vævede tæpper og stoffer. I dag er hun blandt de danske tekstilkunstnere, der varetager den klassiske vævetradition. Det indebærer en respekt for materialernes kvalitet og en sans for variation og udtryksmuligheder i vævningens teknik.

Kim Naver er især kendt for sine industrielle design og de mange udsmykningsopgaver, hun har udført til private og offentlige rum både i ind- og udland. Blandt hendes hovedværker, der er offentligt tilgængelige, kan vægtæpperne til Danmarks Nationalbank fremhæves.

Gennem sin karriere har Kim Naver modtaget en lang række væsentlige priser såsom Cotilprisen i 1969, Lunningprisen i 1970 og Sonningprisen i 1975. I 1998 blev hun tildelt den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond og i 2000 udnævnt til Ridder af Dannebrog.

For Georg Jensen Damask har Kim Naver blandt andet designet AGER sengetøjet, BONDEROSE dugen, HYBENROSE dugen og OPUS viskestykket.
Kim Naver