Andreas Engesvik – om kvalitet, bæredygtighed og godt design

Bæredygtighed og kvalitet følges ad

Bæredygtighed er et af tidens helt store temaer, og både virksomheder og forbrugere ser sig om efter de grønne, miljørigtige løsninger. Også inden for design er kravet til bæredygtighed skærpet, og det kan tydeligt mærkes, hvis du spørger den norske designer Andreas Engesvik.
Med en fortid i det banebrydende designstudio Norway Says og internationale priser som Red Dot Design Award og IF Product Design Award i bagagen har Andreas Engesvik manifesteret sig som en af Norges mest fremtrædende designere. I 2009 grundlagde han Andreas Engesvik, Oslo som han har drevet med stor succes lige siden.
Foto: Andreas Engesvik
Foto: Andreas Engesvik

Kvalitet er dyrt – eller er det?

‘Buy cheap, buy twice’ lyder en kendt engelsk frase. Og selvom det ofte hedder sig, at kvalitet er forbundet med et højere prisniveau, mener Engesvik at tidens store fokus på dyrevelfærd, miljøhensyn og bæredygtighed har gjort folk mere bevidste – og dermed også mere tilbøjelige til at vælge færre produkter af højere kvalitet. Engesvik ser tendensen i sit arbejde, i hele designbranchen og ikke mindst hos sig selv:

”Mange har for eksempel et par gode, lidt dyrere sko. De sko jeg har på lige nu, har jeg haft i fem år, og de er stadig gode. Jeg kan godt lide følelsen af at have dem på, fordi jeg har haft det så mange gange, og jeg har været så mange steder med dem. Det er næsten ligesom at have en gammel ven. Hvis du køber billige ting, får du ikke tid til at lære produkterne at kende, før du smider dem ud, eller de går i stykker”.

Design med omtanke

Men udover at skabe grobund for et dybere kendskab til de produkter, man omgiver sig med, kræver kvalitet også en omtanke og forståelse for egne individuelle købsvaner.

”Når du køber noget, der koster mere, så involverer du også flere følelser. Du involverer automatisk mere viden i forhold til, hvorfor du køber”, forklarer Engesvik.

Og med et godt, relevant design, er det muligt at skabe produkter, der overlever længere end trends. I følge Engesvik har et gennemtænkt og kvalitetssikret design nemlig den egenskab, at det ofte tildeles en helt særlig betydning af brugeren. Kombineret med en lang holdbarhed er dette en bæredygtig kvalitet i sig selv:

”Kan du lave en stol, er det fint. Men laver du en stol, som kan holde i mange år og som samtidig er behagelig at sidde i, vil dette produkt også opnå en anden status blandt dem, der skal bruge den. Og det er meget vigtigt”, afslutter Engesvik.
ENGESVIK by hand damaskdug i farven Blue Abyss
ENGESVIK by hand damaskdug i farven Blue Abyss